Protecția lucrătorilor din construcții de pericolele invizibile. Episodul 1. Pulberile de siliciu liber cristalin


Silicoza este una dintre cele mai vechi boli profesionale, cunoscută încă din vremea lui Hipocrate, fiind o boala de o gravitate deosebită, provocată de inhalarea pulberilor cu conţinut de dioxid de siliciu liber cristalin (SiO2 l.c.). Este ireversibilă şi progresează chiar şi după încetarea expunerii.

Un ghid de practică medicală elaborat de Comisia de Medicina Muncii a Ministerului Sanatatii si Societatea Romana de Medicina Muncii și publicat in Revista Societății Române de Medicina Muncii, arată că incidența silicozei în România o situează pe locul 2 după afecţiunile prin suprasolicitarea aparatului locomotor, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul bolilor profesionale declarate în ultimii ani.

Boala este cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor de silice, pulberi ce se acumulează în plămâni.

Silicoza afectează persoanele care sunt expuse la pulberile de siliciu indiferent de sectorul de activitate. În domeniul construcțiilor amintim: tăierea sau fasonarea granitului, construcții de drumuri, tuneluri, căi ferate, hidrocentrale, drumuri, imobile, utilizarea materialelor abrazive, sablarea cu nisip etc.

Afecțiunea se dezvoltă lent după mai mulţi ani de expunere Ia pulberi şi se manifestă printr-o tuse, o expectoraţie anormal de abundentă, o tendinţă la infecţii bronşice, jenă respiratorie la efort şi apoi o fibroză pulmonară (dezvoltarea de ţesut fibros în plămâni). Complicaţiile sunt frecvente: insuficienţă respiratorie, emfizem, boli infecţioase (tuberculoză, aspergiloză).

Cum ne protejăm? O evaluare a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională identifica aceste tipuri de pericole și măsurile de protecție necesare. În ultimă instanță, echipamentele individuale de protecție au rolul de a proteja lucrătorul expus și de a reduce, chiar și până la 0 riscul de îmbolnăvire profesională.

Tipuri de echipamente individuale de protecție: masca sau semimasca cu cartușe filtrante sau semimasca pentru particule.

Mai multe detalii pe www.rosafety.ro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *