Protecția lucrătorilor din construcții de pericolele invizibile. Episodul 2. Accidentul vascular cerebral


Lucătorii din construcții sunt expuși pericolelor de accidentare în fiecare zi de lucru. Unele pericole sunt vizibile – cum ar fi, schele, scule și unelte, echipamente in mișcare, vehicule, dar așa cum am menționat in primul articol, există si pericole care devin vizibile numai în urma unor accidente.

Deși responsabilitatea asigurării condițiilor de securitate și sănătate în muncă cât și implementarea lor aparțin conducătorilor locurilor de muncă și patronilor, în cazul unui accident lucrătorii și/sau membrii familiei sunt cei care suferă, și nu numai fizic, consecințele unei vătămări.

Astăzi vom discuta despre cea mai frecventa afecțiune medicală cauzatoare de accidente mortale: accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania si a treia in lume. Printre factorii de risc ce pot duce la apariția unui AVC amintim: tensiunea arterială crescută (hipertensiunea), diabetul zaharat, colesterolul crescut, fumatul, consumul ridicat de alcool, etc.

După cum se poate observa, factorii de risc nu sunt direct relaționați de activitatea desfășurată dar un accident la locul de muncă este un accident de muncă și trebuie cercetat și încadrat conform legislației în vigoare.

Tocmai din această cauză, identificarea categoriilor de personal sensibile la acest risc de accidentare este foarte importantă pentru prevenirea accidentelor și implementarea unor condiții sigure de muncă.

Măsuri de prevenire.

  • Controlul medical periodic pentru identificarea afecțiunilor medicale care favorizează apariția unui AVC.

  • Evaluarea riscurilor de accidentare și identificarea condițiilor de muncă sau de mediu care pot favoriza apariția unui AVC cum ar fi expunerea la temperaturi ridicate, efort fizic intens, etc.

  • Adaptarea muncii la om. Stabilirea sarcinilor de muncă pentru fiecare lucrător ținând cont de vârstă, condiția fizică și afecțiunile medicale existente.

  • Nu în ultimul rând, tematicile de instruire trebuie să includă materiale de conștientizare a lucrătorilor, identificare a semnelor de apariție a unui AVC și măsuri imediate de prim-ajutor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *